donderdag 3 september 2020

Is langer korter ? / Is longer shorter ?

 Nee, natuurlijk niet. Wat is dat nou voor een vreemde vraag. Alhoewel ...

english For English please scroll down.

Al sinds jaar en dag meander ik langs de N228 van en naar mijn werk. Ondertussen doe ik een wedstrijdje met lijn 207 en als ik een goeie dag heb en de bus wat langer wordt opgehouden bij de haltes, ben ik eens een keer geen eeuwige tweede !Op zich is de route tussen Rotterdam en Nieuwegein goed te doen, het merendeel van de rit rij ik lekker door de polder.
Meestal ben ik binnen anderhalf uur op plaats van bestemming en die ene keer dat ik echt in topvorm was en alles meezat, was ik in 5 kwartier van deur tot deur.

Maar wat kan ik nu nog meer doen om toch nog sneller te kunnen zijn ?
De Quest is op z'n best op de lange, rechte stukken. In de stad met krappe, haakse bochten en veel start en stopwerk komt 'ie niet echt tot zijn recht.

Na een grondige bestudering van de kaart bleek er een kaarsrecht stuk weg te liggen tussen Vlist en IJsselstein.
Hmmm, wel iets langer dan de gebruikelijke route maar wellicht toch korter in tijd ?
Dus nemen we de proef op de som.
 

Zoek de tien verschillen, maak het verhaal af en kleur de plaatjes.

Vanaf Haastrecht rij ik op de langere route zuidelijk richting Vlist niet meer op het fietspad, maar gewoon op de weg. Daar voel ik me toch niet zo op mijn gemak tussen de auto's. En omdat het nieuw is rij ik wat rustiger dan ik normaal zou doen dus nee, dit zal geen nieuw record worden.

Na het passeren van het dorpje Vlist duik ik snel weer het fietspad op, immer gerade aus richting IJsselstein. 
Wat er op de kaart zo recht uit zag, valt in de praktijk wat tegen.
Het asfalt is niet zo strak als dat wat ik gewend was langs de N228 (die was een paar jaar geleden van een nieuwe laag voorzien omdat de Tour de France er langs kwam)
Ook in de dorpjes liggen wat obstakels, aansluitingen rustiek uitgevoerd met wat ongelijke klinkers en zo'n fijn paaltje in het midden.

In IJsselstein loop ik tegen een drietal rotondes en langs het kanaal in Nieuwegein blijken toch een paar kruisingen en een stuk slecht wegdek roet in het eten te gooien.
Langs het kanaal blijkt een populaire fietsroute te zijn, het is er best wel druk.

Nu is mijn route simpel woon-werk verkeer en geen wedstrijd met de overige fietsers.
Dus geen onnodige risico's nemen of er kosten wat het kost proberen iemand in te halen.
Die KOM komt de volgende keer dan wel.

Na de eerste keer kunnen we dus stellen dat de langere route niet korter in tijd is.

Einde verhaal ?
Nee.
Kees van Malssen schijnt een deel van dit traject goed te kennen en had nog een paar goede tips voor mij achter gelaten op Strava.

Nu kwam het op mij wat cryptisch over maar na de route een paar keer in gedachten te hebben proefgereden op de kaart moest het mij wel lukken.Het eerste kaartfragment is mijn eerste poging, zoveel mogelijk rechtdoor.
Het tweede kaartfragment is met de 'van Malssen' shortcuts.
Dat lijkt langer, echter doordat je nu grotendeels op voorrangswegen rijdt, kan je sneller doorstromen.

Bij het inzoomen op de satellietfoto zag ik wel de doorgang in de heg om te kunnen ontsnappen aan het parkeerterrein, echter de steile afgrond na de doorgang was alleen in de echte wereld te zien. 
Voor je het weet hang je dan met de voorwielen vrij in de lucht.


En zo te zien aan de beschadigingen op het wegdek, was ik niet de eerste.

In plaats van anderhalf uur te doen over de lange route was ik nu 10 minuten eerder op de zaak. De eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat ik nu met schuimkap op heb gereden, verse lucht in de bandjes en een stuk op de weg in plaats van het fietspad, met dank aan de tips van Kees.

Is langer korter ? 
Nog niet.
Maar wie weet, als de route een keer goed in mijn hoofd zit en alles mee zit ... 

english Is longer shorter ? No, of course not, what a silly question that is. But is it ?

On my commute 
to and from work I'm meandering along the N228. In the mean time I'm competing with bus 207 and when I'm on my best and the bus takes some more time at the busstop I'm no longer in second place !It's a nice commute, mostly through the rural area.
Most of the time the 46 kilometer journey takes less then one and a half hour, My absolute best was one hour and fifteen minutes. (from door to door)

Is there a way to be even faster ?
The Quest is at its best on long, straight roads. In the city with its tight, right-angled corners and lots of traffic lights the aerodynamic hull doesn't provide much advantage.

After a thorough study of the map I discovered a long straight section of road between the village of  Vlist and IJsselstein.
Hmmm, a bit longer as usual but perhaps shorter in time ?
The proof of the pudding is in the eating, so let's do it.
 

In the village of Haastrecht I go south to Vlist. I don't use the cycle path (which is very narrow and beautiful for touring) but I join the cars on the road. I don't feel very comfortable between the cars and because this section is new for me, I don't ride as fast as I use to do.
So I already knew this is not going to be a new record.

After passing Vlist I quickly go back on the cycle path, immer gerade aus (like the French say) straight to IJsselstein. 
In theory it looked great, but in real life ...
The tarmac is not as smooth as I was used to along the N228 (which was completely renovated a few years ago thanks to the passing of the Tour de France)
In the small villages along the route there are some obstacles, the connections are made in rustic cobblestones, ideal for the scenery and ideal for losing your kidney stones when passing at high speed.

In IJsselstein there are three roundabouts and along the channel in Nieuwegein there are a few nasty crossings, a section of bad tarmac and a lot of other bikes. 

Well I know this is just a simple commute and no race with the other bikers. So no need to take unnecessairy riscs. That KOM will happen the next time. (or the next)

So after this first time we can conclude the longer route is not shorter in time compared to my standard commute.

End of story ?
Nope.
Kees van Malssen knows this part very well and has left some valuable tips on Strava for me.

At first it seems a bit cryptic but after studying the maps I would give it a go.The first map is my attempt, as straight as possible.
The second map is my attempt with the 'van Malssen' shortcuts.
The route appears longer, but because now you're riding on a part of the road that gives you priority, you don't need to stop for other traffic.

By studying the satellite pictures I noticed a passage in the hedge where I could escape the parking lot behind the supermarket. 
Unfortunately the steep abyss was only visible in the real world so before you know it, I was dangling in the air with both front wheel spinning freely.


And as one can see I was not the first one, notice the other scratches on the pavement.

Instead of an hour and a half it took me the first time, now I was 10 minutes earlier at work with the longer route.
I need to say this time I was riding with fresh air in the tires, the foam cover and I skipped the bad parts of the cycle path by using the road, thanks to the advice from Kees.

Is longer shorter ? 
Not yet.
But who knows, when I've got the route in my head and everything else is working perfectly ...


8 opmerkingen:

 1. Soms is een paar minuten langer ook niet zo erg als je een andere route doet. Dat is er wat meer afwisseling. Zelf had ik tussen Zaandam en Hoofddorp wel een stuk of 8 mogelijkheden. Deels natuurlijk soms wel dezelfde route. Mijn stuur bepaalde 's morgens of 's middags hoe ik reed. Maar er zaten wel een paar kilometers verschil in. Hing ook van het weer af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn autistische kant vindt het geweldig om steeds hetzelfde stuk te rijden. Je hebt gelijk, een paar minuten langer of korter maakt niet uit. Ik kan kiezen, of door de polder, of door de polder. ;-)

   Verwijderen
 2. Als een route makkelijker te rijden is, maar langer, dan rijdt ik hem met plezier :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb mijzelf op de heenweg wel eens betrapt op de gedachte: 'He bah, ik ben er al bijna'. ;-)

   Verwijderen
 3. Het lijkt me leuk om een keuze te kunnen maken, die mogelijkheid heb ik niet, voor mij is het elke keer dezelfde weg, er is gewoon geen alternatief, er is maar één weg........

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik rij mijn woon-werk route de in mijn ogen, veiliger route.
  Helaas is deze 26,5km ipv 22km
  De gemiddelde snelheid op de langere route ligt tevens een stukje hoger, vrijwel geen onoverzichtelijke uitritten, heerlijke dijkweg met mooi uitzicht, en ....ik rij hem in vrijwel dezelfde tijd mits ik bij de paar verkeerslichten niet te lang moet wachten (de korte route heeft geen vkl).
  Zelfs op de winterdag rij ik de lange route, al is het maar om te genieten van de natuur terwijl ik vrijwel iedere dag dezelfde route rijdt...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Naar één van m'n klanten is de langste route ook het snelst, en die is 60 km ipv 46. Voor die kortste route moet ik dan echter over 3 pontjes, en dwars door diverse dorpscentra en het centrum van Gorinchem. Niet ideaal met een VM. Misschien dat ik het met de open ligger een keer probeer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 46 km enkele reis? Wauw. En dan douchen bij aankomst op het werk? Ik ben althans 'helemaal' nat als ik dat in 5 kwartier weg trap.

  BeantwoordenVerwijderen