zaterdag 25 november 2017

Schootbappenritje met Frans Hansen / Ride with Frans Hansen

Het was droog, we zijn beide vrij, dus wat let ons om een ritje te maken ?

english For English please scroll down.

Nou, bijvoorbeeld het bericht dat Frans zich had verslapen.
Geen probleem, we schrappen het vervangen van de Q-Rings door de standaard ronde tandwielen (op een of andere manier lukt het maar niet de juiste positie te vinden) en gaan gewoon een uurtje later alsnog op pad.
Nog even langs de supermarkt voor Frans z'n schoonmoeder en dan door naar de stad.
Nadat de spullen waren afgegeven konden wij ons rondje vervolgen.

We waren lekker op dreef en hadden goed de vaart erin op het fietspad.
Totdat er een blonde mevrouw, komende van rechts, haar PC Hooft Tractor, wiens nummerbord ik hier maar niet zal noemen, pardoes op het fietspad plaatste.
Frans waarschuwde haar met zijn claxon, je kan hier immers een vette bekeuring krijgen !

Niet veel later reed deze mevrouw parallel aan het fietspad en bedankte Frans hartelijk voor zijn attente geste door eens flink op haar claxon te hangen en met haar vinger naar haar voorhoofd te wijzen.

En ik maar denken dat dit toeteren als uiting van blijdschap alleen bij een bepaalde bevolkingsgroep van Zuid Europese afkomst hoorde.
Toch leuk om te zien hoe de gebruiken van de verschillende bevolkingsgroepen in zo'n multi-culturele samenleving langzaam maar zeker worden opgenomen in de Nederlandse cultuur ...

010 of geen 010, that is the Question ...
Op onze rit kwamen we ook langs de Kuip en aangezien mijn zoon en dochter Feyenoord fans zijn moest ik wel een plaatje schieten.
Reactie zoonlief via WhatsApp: 'Mooiste stadion !'
Reactie dochterlief : 'Wat staat daar voor een lelijk ding voor dat mooie stadion ?! ;-)'
Ach ja, we kunnen niet allemaal van Velomobielen houden ...

Fiets&MakerQuest XS van Frans Hansen
Op de terugweg langs de Rotte was het weer genieten. Af en toe een beetje slalommen in verband met anderen die op hun manier aan het genieten waren van de Rotte, maar dat mag geen naam hebben, het is daar breed genoeg.
Een ons tegemoet fietsende dame op leeftijd gebaarde ons het tempo te minderen. Met luide stem stelde zij zich aan ons voor: 'IDIOTEN !'
Nu had ik net lekker de vaart erin en aangezien ze bij nader inzien toch niet echt mijn type was negeerde ik deze poging tot nadere kennismaking en trapte lekker door, genietend van de het uitzicht.

Afgezien van bovengenoemde incidentjes was het weer een toffe rit. Met mooi weer trekt natuurlijk iedereen er op uit met als gevolg dat je het fietspad moet delen met hardlopers en wielrenners, al dan niet in groepsverband.
En zolang iedereen een beetje rekening met elkaar houdt gaat dat prima, is mijn ervaring.
Even zwaaien naar elkaar, een glimlach uitwisselen, succes verzekerd.
Maar soms krijg je te maken met de ene uitzondering die de regel bevestigd ...english The weather is fine, we both don't have to work today so why not go for a ride ?

Well, one reason was the fact that Frans had overslept himself.
No problem, we skip the replacement of the Q-Rings on his Quest XS for the standard rond ones (some way we don't seem to find the right position) and start an hour later.
A small stop at the supermarket for Frans his mother in law and then right on to the city.
Afrter delivering the goods we went on our way.

We were cruising along, having fun at high speed on the cyclepath next to the road racing the cars.
Until a blond woman, coming from the right, putting her Chelsea Tractor, which numberplate I'm not going to mention here, right in front of us.
Frans warned her with his klaxon, you could get a heavy ticket for this !

Not much later the woman drove parallel to the cycle path and showed her gratitude by honking her klaxon as well and pointing at her forehead.

I was thinking that this gesture of happiness only belong to a cetrtain population group of the South of Europe.
How nice it is to see the customs of all different populations blend in the Dutch culture ...

010 or no 010, that is the Question ...
On our way we also passed the football stadion 'de Kuip'. And as my son and daughter are massive fans of Feyenoord, I had to stop and take a picture.

Reaction of my son via WhatsApp: 'Nicest stadion !'
Reactie of my beloved daughter: 'What is that ugly thing in front of that nice stadion ?! ;-)'
Oh well, we can't all love Velomobiles ...

Fiets&MakerQuest XS of Frans Hansen
We enjoyed our way back along the river Rotte. Sometimes we had to slalom around the other people enjoying the Rotte on their own ways, but that was no problem. Enough room.

Oncoming traffic. An elderly lady was riding her bike and was coming our way. She made a gesture to slow down and with a loud voice she introduced herself: 'IDIOTS !'
I was cruising at a nice speed and actually she was not my type so I ignored this attempt to get acquainted and continued driving on, enjoying the scenery..

Despite the above mentioned incidents it was a great ride. With this kind of weather everybody wants to enjoy the outdoors, so we need to share the cycle path with runners and other cyclists, or groups of runners and cyclists.
And when everybody respect each other, it will be fine. A small wave, an exchange of a smile will do wonders.
But sometimes you 'll meet the exception which confirms the rule ...

8 opmerkingen:

 1. Leuk stukje Andre. Ik had vandaag een ritje naar Amsterdam, maar moet zeggen dat het best koud was. Al was het weer super mooi, veel zon, heel af en toe maar een klein buitje, soms wel met hagel. Maar ook super mooie wolkenluchten. Gewoon blijven genieten. En ja, er rijden af en toe ook gekke mensen op de weg, ik had er vandaag ook weer een paar. Maar ach, dat mag de pret niet drukken ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben dan altijd zo benieuwd waarom mensen zo reageren. Zijn ze geschrokken van het onverwachte, zijn het vooroordelen, of..? Ik zou soms bijna terug rijden om het vriendelijk te vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een van de hoofdregels in het verkeer is dat je anderen niet mag hinderen. Ook moet je kruisingen voorzichtig benaderen. Een hoop mensen weten dat niet meer (of doen alsof). Misschien was het netter gegaan als wij rustig aan kwamen fietsen en op het fietspad waren gestopt, zodat mevrouw een stukje achteruit kon.
   Maar als je niet bekend bent met de Velomobiel en er komen er 2 toeterend aan denderen, kan ik me voorstellen dat ze geschrokken is en het vervolgens zo af reageerde.
   De tweede mevrouw op de fiets was waarschijnlijk ook een schrik reactie. Alhoewel er volgens mij ruimte genoeg was, zou dat in haar ogen wel anders zijn geweest. En ja, sommige ouderen zien wat slechter, reageren wat trager en/of zijn niet meer zo stabiel. Dat kan je van de buitenkant niet zien.
   We houden zoveel mogelijk rekening met anderen (dat 'Kommetje' halen we de volgende keer dan wel) en rijden het liefst zoveel mogelijk buiten de stad.
   Bovengenoemde regels gelden voor iedere verkeersdeelnemer, dus ook voor ons Velomobilisten.

   p.s. ik zou die gezichten wel eens willen zien als we terug gereden waren om ze vriendelijk te vertellen dat er op 28 december er een stuk of 200 naar Rotterdam zouden komen ;-)

   Verwijderen
 3. Hallo Andre, anders kom even langs in Lattrop. plaats ik zo de Q-rings voor je in de juiste positie. Het is alleen niet in de buurt voor je, maar wel een mooi ritje. Overnachten kun je hier ook wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor het aanbod ! Ik moet helaas nog even wachten totdat Hans F. weer gewend is aan zijn ronde standaard kettingblad en zijn Q-rings voor een zacht prijsje wegdoet ;-)
   Op zijn Optima Cheetah heeft hij ook met Q-rings gereden (niet de XL zoals deze nu zijn) en daar heeft hij veel plezier mee gehad. Probleem van hem is nu dat hij zijn topsnelheid niet meer kan halen, tot ca. 40 km/u gaat het goed en daarna alsof hij tegen een muur rijdt.

   Verwijderen
 4. Ik haat ASO's die het fietspad gebruiken als parkeerplaats of het fietspad oprijden/ kruizen zonder goed te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me niet voorstellen dat deze mevrouw 's ochtends is opgestaan met het idee om Velomobilisten dwars te zitten. Waarschijnlijk rijdt ze al jaar in jaar uit op dezelfde manier haar wijkje uit en gaat het altijd goed. Totdat er 2 aankomen die veel sneller gaan dan de fietsers die zij gewend is.
   Een inschattingsfoutje, zullen we dan maar zeggen.

   En helaas zijn er ook van die soepkippen die denken dat ze alles kunnen maken zonder rekening te houden met anderen, heel jammer.

   Verwijderen